Boho armband

De Boho armband is een sieraad die al eeuwenlang gedragen wordt. Het is een tijdloos item dat na al die jaren nog steeds hip is. Het wordt met iedere look gecombineerd en in ieder seizoen gedragen. Je ziet het vooral veel terug in de Westerse wereld. De Boho armband is een uniek item. De stijl varieert nog wel eens, maar vaak zie je mooie gekleurde stenen er in terugkomen, gecombineerd met gouden of zilveren bedels. Hierdoor valt de armband erg op.

Bohemian stijl

De Boho armband komt van de Bohemian stijl. Dit is een stijl die al honderden jaren geleden is ontstaan. In de tijd van de hippies is Boho opnieuw tot leven gekomen. Hierna is het nooit meer weggegaan. Je kan het herkennen aan de wijde, luchtige kledingstukken, de rieten tassen, de veren, en de grote hoeveelheden aan armbanden en kettingen. Tegenwoordig zie je het veel terug op eilanden als Ibiza. Het wordt hier ook veel gemaakt en verkocht op markten en kraampjes. Maar ook in Nederland wordt het veel verkocht. Als je door Amsterdam loopt zie je in ieder straatje wel een winkel waar je een mooie Boho armband of luchtige sjaal kan scoren. 

Het maken van Boho armbanden

Eeuwen geleden begonnen mensen al met het dragen van sieraden. Vooral belangrijke mensen met een hoge status droegen deze veel. Voor hen werden kettingen, armbanden, oorbellen en ringen gemaakt en gesmeden van goud en zilver. Maar ook de mensen met minder geld of minder status wilden sieraden dragen. Doordat ze deze niet konden betalen gingen ze deze zelf maken. Op deze manier is ook de Bohemian stijl ontstaan. Een Boho armband werd bijvoorbeeld gemaakt door gekleurde stenen en bedels aan een touwtje te rijgen. Deze methode is in principe altijd hetzelfde gebleven. Tegenwoordig zijn de materialen vaak een stuk beter waardoor de kwaliteit omhoog gaat. Ook kunnen er bijzondere stenen worden gebruikt, denk hierbij bijvoorbeeld aan edelstenen. Of er worden leuke bedels in verwerkt, zoals haaientanden of kleine spiegeltjes. De Boho armband is een vrij breed concept dat naar ieder zijn eigen wens persoonlijk kan worden gemaakt, zolang de bohemain stijl maar naar voren blijft komen.

Toekomst van de armband

Doordat de Boho armband zo kleurrijk is en naar ieder zijn wens kan worden gemaakt, is het een blijvend item. De geschiedenis leert dat de armband niet trendgevoelig is. Het zou dus goed kunnen dat de armband over 100 jaar nog steeds veel wordt gedragen.